Herbata owocowa na początku spotkania przywitała uczestników Szkoły Zdrowego Gotowania, która odbyła się w minioną sobotę, 14 stycznia w Stargardzie Szczecińskim. To nie przypadek, gdyż organizatorzy mieli w tym ukryty cel. Chcieli w praktyce pokazać jedną z zasad zdrowego odżywiania, o jakich mowa była podczas zajęć. Szkołę gotowania zorganizowała lokalna filia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh).
– Popijając podczas posiłku, rozcieńczamy kwasy żołądkowe, co spowalnia trawienie – wyjaśnia Urszula Rusin, kierownik filii ChSCh w Stargardzie Szczecińskim. – Dlatego zaserwowaliśmy uczestnikom spotkania herbatę już na początku. W ten sposób między degustacją potraw a spożyciem napoju był odpowiedni odstęp czasowy.
W sumie podczas spotkania mowa była o 12 zasadach… niszczenia zdrowia, czyli rzeczach dotyczących odżywiania, których lekceważenie może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Wcześniej odbyła się prezentacja przyrządzenia domowego chleba oraz past do kanapek z fasoli oraz jajka i selera.
Najważniejsze z rad, o jakich mowa była na spotkaniu przedstawiają się następująco: nie powinniśmy podjadać między posiłkami, nie powinniśmy się objadać, należy dobrze żuć spożywany pokarm, odstępy między posiłkami powinny wynosić minimum cztery godziny, nie należy spożywać bardzo zimnych posiłków i napojów i nie należy popijać podczas jedzenia.
Po ciekawym wykładzie na uczestników czekała oczywiście degustacja chleba i past do kanapek.
Czytaj więcej o projekcie Zadbaj o Zdrowie z ChSCh.
Złóż dar na działalność dobroczynną.
(aw)