W niedzielne popołudnie, 8 listopada wolontariusze stargardzkiej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zapraszają na warsztaty pieczenia pysznego, domowego chleba.
Choć nie samym chlebem żyje człowiek, zbożowy placek jest podstawową ludzką strawą od najdawniejszych czasów. Na przestrzeni tysięcy lat chleb przyjmował najróżniejsze formy, od suchego, chrupiącego placka, po pulchny, wyrośnięty bochen. Bez względu na to, jaki przybierał kształt, cieszył się nieprzemijającym szacunkiem człowieka. Rzecz zmieniła się trochę w dzisiejszych czasach. Chleb spowszedniał, a jego wypiek przestał być domowym rytuałem. Można go kupić dosłownie wszędzie. Może czas przywrócić dawną tradycję? Podczas niedzielnej lekcji wolontariusze stargardzkiej filii ChSCh pokażą, jak bez specjalistycznych urządzeń, przy minimalnych kosztach upiec pełnowartościowy, zdrowy chleb.
Warsztaty „Pieczenie chleba w domowych warunkach” odbędą się w niedzielę, 8 listopada o godzinie 16 w lokalu przy ul. Brzozowej 2. Uczestnictwo w zajęciach jest bezpłatne.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
(jl)